Glasbordplader til badeværelset er et forholdsvist nyt produkt. Glaspladerne falder godt i tråd med tidens trend om enkle og stilrene løsninger, men umiddelbart må det nok betegnes som et niche produkt, hvis målgruppe er dem, som vil prøve noget nyt og anderledes. Der findes mange forskellige farver at vælge mellem.

Foto: DFI Geisler

Farven på glasbordpladen opnås ved, at man maler glasset bagpå. Glasset vil dog i forkanten have et grønligt skær, idet klar glas som udgangspunkt har et grønt skær. Der er dog mulighed for at få glasbordplader, der er renset for det ”jern”, der giver det grønlige skær og dermed opnå en mere farveægte glasbordplade.

Egenskaber
Glas er hygiejnisk og let at vedligeholde, idet overfladen er glat og ikke suger. Man skal specielt ved de mørke farver være opmærksom på, at fedt og snavs ses meget tydeligt. Glasbordplader findes i enten hærdet eller almindeligt glas. Det hærdede glas fås i klar glas med eller uden farve, mens det almindelige fås i klar eller mat glas med farve. Fordelen ved hærdet glas er, at brudstyrken, i forhold til ikke hærdet glas, er 4-5 gange højere. Hvis uheldet er ude, vil hærdet glas splintres i små ufarlige stykker, mens almindeligt glas vil krakelere i store skarpe stykker. I praksis vil et brud dog være ret usandsynligt, idet glaspladen jo er understøttet direkte af de skabe, den ligger på eller af en plade mellem skabe og glasplade. Så i forhold til brud på bordpladen er der ingen grund til at vælge det hærdede glas, hvis man synes at materet glas, eller de farver der findes blandt det almindelige glas, er flottere.

Foto Bad & Stil - Med "sammensmeltet" vask

Tykkelsen på selve glasset er som regel 10-15 mm, så hvis man vil have en kraftigere løsning, er det nødvendigt at montere en understøtningsplade. Disse fås i forskellige tykkelser og med forskellige forkanter såsom træ, alu laminat og laminat. Fordelen herved er, at man opnår den svævende effekt på glasset, som er så populært i disse år. Der findes dog også vaskebordplader hvor glasset er tykkere – typisk fremstillet i Itailen. Afslutningen mellem vaskebordpladen og væggen vil typisk laves med en tynd fuge, idet det passer godt med glaspladens “stramme” udtryk. Desuden findes der ikke en oplagt bagkantløsning, idet der ikke laves noget i glas. Hvis glasset er monteret med en understøtningsplade med alu forkant,

Foto: Invita

kunne en løsning dog være en diskret aluliste.

Vask
Vasken vil typisk være underlimet. Man skal dog være man være opmærksom på, at der er en potentiel skidt samler hvor glaspladen og vasken er limet sammen. Der er godt nok en fuge i mellem, men løsningen er ikke helt plan. Servante vaske er dog også meget brugte sammen med glas bordplader. Der findes desuden bordplader, hvor en vask i glas er smeltet sammen med glasbordpladen. Det giver et helt unik udseende og er samtidig særdeles rengøringsvenlig.

Fordele:

Anderledes look

Hygiejnisk

Stilrent

Vask kan undermonteres

Ulemper:

Fedt og snavs ses meget tydeligt (mest de mørke plader)

Skidtsamler i overgangen mellem vask og bordplade