Laminatbordplader var i mange år et af danskernes foretrukne bordpladematerialer til vaskebordplader. Det skyldes formentlig, at laminatbordpladen altid har været utrolig taknemmelig overflade, som er let at rengøre og samtidig ligger i en prisklasse, hvor alle kan være med. I dag sælges der dog ikke voldsomt mange laminatbordplader til badeværelser. Men især til boligforeninger og større lejlighedsbyggerier, hvor prisen spiller en rolle, vælges der stadig vaskebordplader i laminat. 

Laminat fås i et utal af forskellige farver og mønstre – som regel til samme pris. Vær her opmærksom på, at helt ensfarvede laminater er sværere at holde, idet snavs og ridser her vil ses meget tydeligt. Dette gælder især sort og koksgrå.

Foto: PFP

Udover laminatens farve/mønster er forkant og bagkant også vigtige at tage stilling til. Mulighederne er mange; Stål- og aluminiumsforkanter, forskellige træforkanter og rene laminatforkanter – og alle kan fås både lige og ombukkede (postformede). Træforkanterne er som regel lakerede, hvilket kan medføre misfarvning af træet, når lakken slides af. Derfor kræver disse kanter efterlakering med lak hvert eller hver andet år. De andre kanter kræver ingen særlig vedligeholdelse.

Ekstra info
Laminat består af flere lag papir ovenpå en spånplade. Øverst ligger et beskyttelseslag af slidstærk melamin. Det er i den forbindelse vigtig at skelne mellem højtrykslaminat og almindelig laminat.

Højtrykslaminat sammenpresses under højt tryk, hvilket gør den meget mere modstandsdygtig over for det daglige slid end almindelige laminatplader, som kun kan købes i et byggemarked. Desuden laves selve spånpladen med en ekstra stærk overflade for at modvirke, at laminaten sprænger.

For at imødekomme tidens trend med helt tynde og stilrene bordpladeløsninger tilbyder producenterne nu en såkaldt homogen/kompakt laminat i 10-12 mm tykkelse, som består af sammenpresset papir med et beskyttelseslag øverst – dvs. uden spånpladekerne. Dette laminatprodukt har de samme egenskaber som en traditionel laminatbordplade og er i dag mere populær i badeværelser end den traditionelle laminat bordplade.

Bagkantmuligheder:
• Opformet/opbukket laminat bagkant, hvor laminaten er ført op mod væggen uden samling. En hygiejnisk løsning da der ingen samlinger er.
• Løs bagkantliste i træ, enten i form af en hulkehl eller skureliste. 

Foto: PFP - Opformet bagkant

En fleksibel løsning, idet listen først monteres, når bordpladen er monteret. Det giver den fordel at listen kan dække over evt. mellemrum mellem væg og bordplade pga. skævheder på bagvæggen. Har dog den ulempe, at man får en overgang mellem bordplade og liste, som kan være en rigtig skidtsamler. Endvidere har en liste i træ en tendens til at blive skadet af vand bagved vasken.
• Løs bagkantliste i alu/stål look har den fordel frem for trælisten, at den ikke er påvirkelig af vand.
• Fast hulkehl i træ er monteret bagpå laminatbordpladen, så den virker som en integreret del af bordpladen. Dette er en fordel mht. rengøring og vedligeholdelse, men er samtidig en mindre fleksibel løsning end den løse træliste, da bordpladen skal passe bedre til væggen, så man ikke får for store mellemrum mellem bagkantlisten og væggen, som skal fuges op. Som den løse træliste har en fast hulkehl ligeledes en tendens til at blive skadet af vand bagved vasken.
• Fast hulkehl i alu/stål look har den fordel frem for den faste hulkehl i træ, at den ikke er påvirkelig af vand.

Slutteligt er det værd at nævne, at en stor del af de bordplader, der sælges i forbindelse med et badeværelse monteres helt uden brug af bagkant løsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. 

Foto: DFI Geisler

Valget af denne løsning er steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linier i indretningen af badeværelset, og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen. 

Stort set alle vaskebordplader i laminat er monteret med en underlimet vask. Enten i porcelæn, emaljeret stål eller mat- eller højglanspoleret stål. Løsningen er meget rengøringsvenlig, da selve overgangen mellem laminat og vask er minimal. Med introduktionen af kompaktlaminaten, ser man dog også løsninger med servante vaske ovenpå. 

Fordele:

 Billig Løsning

 Let rengøring

 Tåler at blive brugt

 Vask kan underlimes bedre end i de fleste andre materialer 

Ulemper:

 Kan optage farve fra f.eks. læbestift og øjenskygge