Bordplader i terrazzo er faktisk ikke en ny opfindelse. Det var før i tiden hovedsagelig i køkkenet at terrazzo-bordpladerne blev brugt som afsætningsplader ved komfuret. 

Foto: DFI Geisler

I slutningen af 1990erne fik terrazzoen imidlertid en renæssance og her især til badeværelset. Det var nu som bordplade med i støbt vask og salget gik strygende. I dag er terrazzo gået lidt af mode igen, til fordel for mere ensfarvede materialer med et mere roligt udtryk. Men flere bordplade-producenter har stadig terrazzo i programmet, så produktet lever i bedste velgående.

Terrazzobordplader har de samme egenskaber som betonbordplader. Vigtigst er det her at fortælle, at produktet ikke er syrefast. Bad bordplader udsættes godt nok ikke for de store påvirkninger af syre, men der skal dog tages visse forholdsregler især omkring rengøringen. For uddybning se venligst afsnittet om betonbordplader.

Foto: Terrazzoforum

Terrazzo består af marmorskærver, cement og vand. Når terrazzo bruges til bordplader, armeres pladen med stål, for at man ikke risikerer, at pladen knækker. Rent farvemæssigt er der et utal af muligheder, idet cementen kan fås i flere forskellige farver, og de forskellige farver marmorskærver kan kombineres på utallige måder. Der findes i dag flere varianter af den klassiske terrazzobordplade. Således fremstilles bordplader, hvor marmorskærverne er erstattet af enten flintesten eller glasskærver. Disse giver et nyt og anderledes udtryk, som hver især giver andre farve- og kombinationsmuligheder end den traditionelle terrazzo bordplade.

Vaskebordplader i terrazzo appellerer til folk, der kan lide det matte lidt rustikke look, som terrazzoen er garant for. I dag sælges produktet mest til badeværelser i landstil, hvor bordpladen gerne må være robust i udtrykket.

Bagkantmuligheder:
• Fast hulkehl i terrazzo er, alt afhængig af leverandøren, enten støbt sammen med bordpladen eller limet bagpå pladen, så den virker som en integreret del af bordpladen. Dette er en fordel mht. rengøring og vedligeholdelse, da evt. vand på bordpladen ikke kommer i kontakt med væggen og en evt. fuge.
• Her er det ligeledes værd at nævne at en stor del af de bordplader, der sælges i forbindelse med et bad, monteres helt uden brug af bagkants løsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. Valget af denne løsning er steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linjer i indretningen af badeværelset, og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen. 

Fordele:

 Robust 

 Naturprodukt, ikke 2 plader er ens

 Fås med i støbt vask

 Oplagt til en servante vask

 Kan efterpoleres 

Ulemper:

 Ikke syrefast

 En del vedligeholdelse (skal mættes)

 Tåler ikke ret mange rengøringsmidler