Hvor de fleste badeværelser, før i tiden, var udstyret med en frithængende porcelænsvask på væggen, er denne i dag ofte afløst et såkaldt vaskemøbel med en række underskabe og en vaskebordplade henover. Det gør sig især gældende i de lidt større badeværelser, hvor der som regel er sat mere plads af til vaskeløsningen. 

Vasken spiller en vigtig rolle i badeværelsesindretningen. Her er det helt afgørende, at der er sat god plads af til at kunne stå foran vasken, uden at pladsen føles for trang. Selvom vaske og vaskebordplader kan fås i forskellige dybder, er det rart at have plads til en vask af en vis størrelse. Så jo mere plads der er i dybden, jo større kan vasken blive. De senere år er der kommet mange sjove typer af vaske på markedet. Flere af dem har næsten ingen fordybning til selve vasken. Inden man ”springer på” sådan en model, er det dog værd at overveje om det også er en praktisk løsning. Man kunne eksempelvis forestille sig, at vandet løber ud over kanten på vasken, eller at strålen fra håndvaskbatteriet sprøjter ud over det hele.

Foto: Invita - Bordplade med støbt vask

Hvis du har valgt en vaskeløsning med skabe under, vil man kunne vælge mellem færdige badmiljøer hvor bordpladen er bestemt på forhånd, eller løsninger hvor skabe og vaskebordplade vælges individuelt. Den individuelle løsning kræver derfor, at der skal tages stilling til, hvilken vaskebordplade der skal placeres oven på skabene. Nogle vaskebordplader kan dog godt monteres på væggen uden skabe under. En sådan løsning er blevet populær de senere år. Men langt den største del af de nye badeværelser, er altså monteret med et vaskemøbel med en vaskebordplade, hvor der er er bordplade omkring eller på siden af vasken. 

Valget af vaskebordplade afhænger af hvilken stil der er valgt til badeværelset. Vaskebordpladen er i høj grad med til at bestemme det udtryk, som badeværelset skal have. Hvis badeværelset er lavet i landstil, er det bestemt ikke lige gyldigt hvilken vaskebordplade man vælger. Det samme gør sig gældende hvis der er valgt et minimalistisk look.

Foto: Decotec - Servante vask

Der findes et utal af forskellige materialer til vaskebordplader. Desuden er der stor forskel på, hvordan vasken monteres/ integreres i vaskebordpladen. De støbte bordplader kan som regel leveres med integreret vask, mens alle andre skal have en ekstern vask påmonteret eller stående ovenpå som en såkaldt servante vask.

Herunder følger en beskrivelse, af de vigtigste materialer til fremstilling af vaskebordplader. Vi laver en grundig gennemgang, af de aspekter der spiller ind, når vaskebordpladen skal vælges.