Den ultimative indretning af køkkenet
Mange mennesker tænker måske første og fremmest på, hvilken stil og hvilke materialer og farver, de skal vælge, når de skal indrette køkkenet. Skal de have et hyggeligt landkøkken med et sydeuropæisk præg, eller er det et stilrent og minimalistisk industrikøkken, som passer til deres hjem. Stilen er selvfølgelig vigtig, da man skal trives i sit køkken, men det er mindst lige så vigtigt at tænke på, hvordan køkkenet indrettes, så det bliver praktisk og fungerer godt til dagligt.
Hvordan skal stilen være i det køkken?
Der findes i dag et væld af meget forskellige stilarter til køkkenet. Det er lige før, at der er lige så mange stilarter, som er der køkkenfirmaer. For at gøre det nemmere at vælge er der lavet en grov overordnet sortering af de forskellige stilarter, som beskrives ganske kort. Det bør opfattes som en hjælp til, hvordan de finde den stil, det passe til resten af huset.
Landkøkken, det industrielle køkken og det minimalistiske køkken, er de overordnede forskellige typer køkkener man kan vælge imellem. BoMagasinet har en lang række inspirationsfaktorer til hele huset og haven. Læs mere om BoMagasinet her og lær hvordan du kan gøre dine omgivelser og din livsstil bedst for dig selv. Et landkøkken er svært at definere, det er et virvar af indtryk som dufte, farver og sanselighed. Køkkenet er et fælles samlingspunkt for hele familien og det er her det sociale fællesskab finder sted. Der dannes ofte en kolonihavestemning, som indbyder til et hyggeligt samvær.
Det industrielle køkken udspringer fra restaurationsbranchens blanke overflader, store elementer og hårde hvidevarer. Alt er blankt, råt og koldt. Denne form for køkkendesign ændrer ved opfattelsen af, hvordan hårde hvidevarer skal se ud. Stilen er præget af tunge robuste materialer og inventar. Den minimalistiske stil bliver mere og mere populær, da det simple look for mange skaber en vis ro. Køkkenelementerne er enkle med skuffesystemer i rene linjer. Ting bliver så vidt muligt gemt væk, så der ikke er noget der forstyrrer øjet.
Food-zonen og hvidevarerne
Food-zonen er området omkring køleskabet og bør være tæt på kogezonen. Det sikre dig nem adgang til korttidsholdbare råvarer fra køle-/fryseskabet og til langtidsholdbare madvarer placeret i zonens andre skabe, når du laver mad. Et godt tip er at give køleskabet en mere central placering, end du måske har forstillet dig, det kan måske virke akavet hvis man ikke er vant til det, men det handler bare om den bedste beklædning.
Køleskabet er et af vores vigtigste hvidevare vi har i vores køkken i dag. Et køleskab findes i alle danske køkkener, lige meget størrelse. Mange danske husstande har faktisk mere end et køleskab i deres hjem. Der findes derfor også et væld af forskellige køleskabe. Der findes mange forskellige designs, typer, størrelser og andre former for specifikationer. Nogle køleskabe har indbygget fryser, hvor andre fra top til bund er køleskabe med plads til råvarer til hele familien. Det bør ikke være svært at finde et køleskab, som opfylder ens krav og ønsker.
Hvilke regler er der for køkkenindretningen?
Et køkken bør
være et af hjemmets mest rummelige rum, da der skal være god arbejdsplads foran
køkkenborde og hvidevarer. Der skal være et sundt og godt indeklima, så der er
behageligt at være længere af gangen og at der er rige muligheder for at lufte
ud og skabe en god atmosfære. Der skal være massere af lys og som altid så vidt
muligt det dejlige, naturlige dagslys.
Derudover er der i bygningsreglementet krav om, at køkkener skal forsynes med
emhætte med udsugning over kogepladerne, Det skal selvfølgelig være i orden,
før drømmekøkkenet kommer på plads i boligen.
Gulvet inde i køkkenet skal ligge over terræn ved mindst en af ydervæggene, og
der skal være en rumhøjde på 2,3 meter. Ved et skråt loft skal der i øvrigt
være minimum 2,1 m ved forkant af arbejds- og opbevaringspladser.
Desuden skal køkkenarbejdet kunne foregå på en hensigtsmæssig og betryggende
måde, hvilket mest henviser til friafstanden ud for køkkenbordene og kogeøen.
Denne afstand skal som en tommelfingerregel være minimum 110 cm og gerne 120,
hvis der skal være flere i køkkenet på samme tid, eller hvis køkkenbordene
ligger parallelt med hinanden.
Seneste kommentarer