Solid surface er en fælles betegnelse for et af tidens hotteste materialer til fremstilling af vaskebordplader. Produktet er homogent og består af en blanding af stenpulver og akryl. Det mest kendte solid surface produkt på det danske marked er uden tvivl CORIAN, men andre produkter som Exmar, Rector og Hi Macs laves ligeledes som vaskebordplader. Produktet ligger i den absolut dyreste ende af markedet, og mange har kviet sig, når de fik at vide, at bordpladen kostede væsentlig mere end badskabene under neden.

Foto: PFP - Corian bordplade

Solid surface vaskebordpladerne passer med sit enkle udtryk utrolig godt til den stilrene trend, som er skyllet hen over Bad branchen de sidste 5 år. Det er vel nok det mest eksklusive materiale til vaskebordplader på markedet, og man ser det efterhånden udstillet i enhver bad udstilling. 

Produktet er et støbt materiale typisk bestående af ca 2/3 Bauxit (stenpulver) og 1/3 flydende acryl iblandet et hemmeligt bindemiddel. Sammensætningen varierer lidt alt afhængig af producenten. En solid surface plade er let at rengøre og vedligeholde, da overfladen stort set er helt lukket. 

Udvalget af farver i solid surface er utrolig stort, men reelt set er det dog kun et fåtal af dem, som sælges. Det er især de ensfarvede lyse plader som efterspørges. Efterspørgslen efter ensfarvede mørke plader er stigende. Vær dog her opmærksom på at små ridser vil være meget synlige. 

Solid surface er vel nok det mest fleksible materiale til vaskebordplader på markedet. Rå pladerne er altid omkring 12 mm tykke, dvs. alle bordplader, uanset form og tykkelse, er bygget op omkring en rå plade. Herefter kan man på svejse en forkant for at få pladen til at syne tykkere. 

Foto: Køkkenstudio - Corian bordplade

Derudover er flere producenter af solid surface i stand til at termoforme rå pladerne. Det sker ved en opvarmning af rå pladen til ca. 100 grader, hvorefter det er muligt at forme pladen til den ønskede form. Så i princippet er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke bordpladeløsninger der kan laves. En vaskebordplade i solid surface kan i modsætning til de fleste andre bordpladematerialer repareres, hvis uheldet er ude, eksempelvis i form af hakker og ridser. Reparationen foregår enten ved at slibe på pladen, eller ved at en uddannet reparatør kan fræse det beskadigede stykke bordplade væk og lime et tilsvarende stykke i. Bagefter vil det være svært at se, hvor reparationen er foretaget.

Vasken vil typisk være lavet i samme materiale. Selve vasken svejses sammen med bordpladen uden at samlingen kan ses. Lidt på samme måde som ved en stålbordplade til et køkken. Der er dog også mulighed for at undermontere en vask i et andet materiale. Men det sker kun yderst sjældent når vi snakker vaskebordplader.

Bagkantmuligheder:
• Afslutningen på solid surface bordpladen mod væggen er som regel en elastisk fuge, som kan males i vægfarve. Derved opnås en meget ren løsning, uden at de lige linjer brydes. 
• Men solid surface er, som tidligere nævnt, et utrolig fleksibelt materiale, så bordpladen kan også laves med en på limet bagkant i samme materiale, hvor samlingen stort set ikke kan ses. Derved får man en rengøringsvenlig og 100 % tæt afslutning, hvor vand på bordpladen ikke kommer i kontakt med væggen. 

Fordele:

 Fleksibel forarbejdning

 Lukket overflade, suger ikke

 Mulighed for undermontering af eksterne vaske

 Isvejsede solid surface vaske

 Kan efterpoleres

 Kan repareres 

Ulemper:

 Dyr i anskaffelse