Granitbordplader er et naturprodukt, som er særdeles anvendelig til bordplader i badeværelset. Granitbordpladerne skæres rent bogstaveligt ud af et bjerg, og i modsætning til træbordplader kræver granit stort set ingen vedligeholdelse. Dog kan man med fordel friske pladen op med stenolie efter behov. Granit er som sagt et naturprodukt, og det betyder, at der stort set ikke er 2 plader, der er ens. Man skal derfor være klar over, 

Foto: Marbre - granit med vask ud i et

at den prøve eller bordplade man ser i butikken ikke nødvendigvis svarer til den plade, man selv får. For mange vil dette være en helt naturlig charme, som ikke bliver mindre af, at netop deres plade er helt unik. Hvis man derimod vil være helt sikker på, at farven og mønstret på pladen svarer til ens forestillinger, skal man derimod vælge en kompositsten.

Granit er syrefast, hvilket sikrer nem vedligeholdelse. Granitpladerne er lidt sart omkring udskæringen for vasken, idet der her er en risiko at pladen knækker (sker dog meget sjældent). Med valget af granit har man typisk en bordplade for resten af bad møblets levetid.

Overfladen
Granit fås som hovedregel med 3 forskellige overflader: 

Poleret overflade
Den klassiske overflade, som har den store fordel, at poleringen virker som en forsegler, så pladen suger noget mindre end de 2 andre overflader. Nogle stentyper suger dog mere væske og fedt end andre, så disse skal mættes med stenolie. De senere år er de 2 andre overflader blevet mere og mere populære hvilket har betydet at salget af polerede plader er gået tilbage.

Foto: inpro - Matslebet overflade

Matslebet overflade
Fremstår mere rå end den polerede overflade og er meget oppe i tiden i disse år. Ulempen er dog, at pladen suger væske og fedt, da mat slibningen åbner overfladen. Matslebet granit skal derfor mættes med stenolie, hvilket minder lidt om en vedligeholdelsen af en træbordplade. 

Brændt/børstet overflade
Fremstår med en let ”ruflet” overflade ligesom en kløvet skiferplade. Forskellen er dog, at granit i modsætning til skifer er væsentlig hårdere og derfor er lettere at holde. Er blevet meget populært de seneste år. Ulempen er dog som matslebet granit, at pladen suger væske og fedt, da forarbejdningen åbner overfladen. Brændt/børstet granit skal derfor også mættes med stenolie. Nogle producenter spuler pladen med højt tryk i stedet for at brænde og børste overfladen. Denne overflade kaldes waterflamed og minder meget om den brændt/børstede. 

Tykkelse
Som mange andre materialer kan også granit fås i mange forskellige tykkelser startende ved 20 mm. Hvis man ønsker et kraftigt udtryk limer man, som under træpladerne, en forsarg på pladen for på den måde at få pladen til at syne kraftigere. Det kan enten laves ved at lime en sarg under pladen, hvilket giver en synlig samling mellem de 2 plader. Eller også kan man skære sarg og plade i gering og derved lime dem sammen, så man ikke kan se, at pladen er samlet af 2 stykker. 

Bagkantmuligheder:
• Løs bagkantliste i granit, oftest i form af en skureliste. Er en fleksibel løsning, idet listen først monteres, når bordpladen er monteret. Det giver den fordel, at listen kan dække over et eventuelt mellemrum mellem væg og bordplader pga. skævheder på bagvæggen. Har dog den ulempe, at man får en overgang mellem bordplade og liste, som kan være lidt af en skidtsamler. Endvidere er man nødt til at samle granitlisten for hver 100 cm, da længere lister vil have en tendens til at knække, inden man når at få dem monteret.

Foto: PFP - Løs bagkant i granit

• Fast hulkehl i granit er monteret bagpå granitbordpladen, så den virker som en integreret del af bordpladen. Dette er en fordel mht. rengøring og vedligeholdelse, men er samtidig en mindre fleksibel løsning end den løse granitliste. Dette skyldes, at bordpladen skal passe bedre til væggen, så man ikke får for store mellemrum mellem bagkantlisten og væggen, som skal fuges op. Prisen for denne løsning er dog så høj (over 2000,- kr pr lbm) at den sjældent anvendes. 

Her er det ligeledes værd at nævne, at en stor del af de bordplader der sælges i forbindelse med et badeværelse, monteres helt uden brug af bagkantløsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. Valget af denne løsning er steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linjer i køkkenindretningen og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen. 

Vask
Vaskebordplader i granit leveres som regel med en underlimet vask i porcelæn. 

Foto: Horn Bordplader - underlimet porcelænsvask

Der findes dog enkelte stålvaske til bad som er beregnet til planlimning i granit. Ved den underlimede vask skal man være opmærksom på, at der er en potentiel skidt samler hvor granitpladen og vasken er limet sammen. Der er godt nok en fuge i mellem, men løsningen er ikke helt plan. 

Endelig er der de senere år dukket granitbordplader op fra Kina, hvor vasken er hugget ud i et stykke. Vasken er altså bearbejdet ud af en hel blok i granit. Umiddelbart lyder det som en meget dyr løsning. Men takket være de lave kinesiske produktions omkostninger, ligger prisen på niveau med en granitbordplade med en underlimet vask i porcelæn.

Fordele:

 Naturprodukt hvor ikke 2 plader er ens

 Enkelte typer fås med vask ”ud i et”

 Syrefast

 Vask kan under-/planlimes

 Oplagt til servante vask

Ulemper: 

 Skidt samler ved underlimet vask

 Skal vedligeholdes med stenolie eller voks