Har arvingerne fået dødsboet udlagt til privat skifte, kan det godt være en stor og måske til tider uoverskuelig opgave. Mange privat skiftende arvinger vælger derfor at alliere sig med en bobestyrer advokat med ekspertise på området. Nogle vælger måske at flytte ind i det arvede hus i stedet for at sælge det. Det kan sagtens lade sig gøre, huset kræver bare ofte en opløftende, kærlig hånd.

At flytte ind i ældre hus

Ved renoverign af et ældre hus så kan der nemt opstå uforudsete ting, hvilket er noget man skal tage højde for når man budgettere. Et lille fint eksempel, er familien der købte et dødsbo og under renoveringen gik det op for håndværkerne at der var foretaget ændringer, som ikke var dokumenteret. Det betyder at hele tagkonstruktionen skulle genberegnes af en ingeniør. Sørg derfor at have en buffer på minimum 20 procent til uforudsete komplikationer.

Nogen vil måske vælge at flytte ind i huset som det er, fordi de har gode minder der og ikke nænner og lade det om. Andre ser muligheden for at flytte ind i et andet hus, som er arvet, og giver det en kærlig hånd, som de fleste ældre huse trænger til. Når man tænker på at arve et hus, er det i de fleste tilfælde ens ældre forældre eller bedsteforældre der efterlader et hus. Der er mange ting der skal være styr på inden renoveringen kan begynde.

Først det helt praktiske

Der findes i dag mange måder at behandle et dødsbo på. Når en persn dør, efterlader han eller hus sig ofte en række værdigenstande. Det kan være et hus, en bil, en bankbog, gæld eller andet. Værdierne skal opgøres og have ny ejer og derfor kaldes det er dødsboskifte. Et skifte skal godkendes og udleveres af skifteretten der sikrer, at de rette arvinger får det, de skal have, at kreditorerne får deres og at skatter og afgifter betales.

Nogle gange kan det være svært for arvinger at blive enige om diverese beslutninger, da der blandt andet kan være forskellige følelser tilknyttet til forskellige dele af arven. Det er derfor det kan være en rigtig god ide at vælge en bobestyrer, som vil stå for upartisk og retfærdigt at dele boet imellem arvingerne. Hvis der findes et testamente fordeles arven i henhold til dette. Hvis der ikke foreligger et tesatamente, fordeles arven i henhold til arveloven. Hvis ikke afdøde testamente navngiver en bobestyrer, vil skifteretten udpege en automatiseret bobestyrer, medmindre arvingerne eller længstlevende ønsker selv at pege på en bestemt bobestyrer. En bobestyrer anvendes ofte, hvor arvinger er uenige, hvis boet er forgældet, hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, eller hvis boet er kompliceret, eksempelvis ved salg af fast ejendom eller drift af virksomhed.

Gør det til dit eget hjem

Trænger huset til et nyt køkken eller et nyt badeværelse, eller er børneværelset blevet for lille? Hvis svaret er ja, så har du sikkert også overvejet at foretage dig nogle ændringer. Ofte er det et klassisk typehus man står med. De er blevet beskyldt for at være grimme, kedelige og i dårlig kvalitet. Men typehuse fra 1960érne og 70érne har vist sig at være langt bedre end deres rygte. Det er ofte det helt samme med møblerne, men frygt ej, mormors gamle makeup spejl kan sagtens blive en del af dit nye hjem, måske er det bare en klat maling der skal til.

Der er smækfyldte med muligheder og godt på vej mod en renæssane.

Rigtig mange ældre lever i noget vi vil kalde en mørk cigarkassse. Nikotingulnede listelofter, pistolgang og gule mursten hører fortiden til. Men man kan sagtens give det gamle typehus fra 1960érne meget mere moderne lys og luft. Det gælder både det indre og det ydre, når man vælger en renovering og det mørke hus kan nemmere end frygtet se lysere tider. Man kan selvfølgelig også vælge at bevare nogle af de ting som kendetegner det gamle hus og blot give det et pift. Der er mange muligheder og det handler om at lægge en kalr plan fra start, da det er et større projekt end måske forventet.