Valg af Toilet
Toilettet er som regel grundstenen i et hvert badeværelse. Det afhjælper et af menneskets mest basale behov og har altid været et vigtigt element, når badeværelset skulle indrettes. Hvor Ifö og Gustavsbergs gulvtoiletter i mange år, var en dominerende faktor på markedet, ser billedet i dag helt anderledes ud. Som så meget andet inventar til badeværelset, er også toilettet blevet genstand for designernes kærlighed. Der findes derfor i dag et væld af toiletter i mange forskellige former.
Hvor der bliver eksperimenteret meget med designet, forholder det sig stik modsat, når man snakker om materialevalg. Langt de fleste toiletter fremstilles nemlig fortsat i porcelæn. Porcelæn er særdeles velegnet, da det er et meget formstabilt og rengøringsvenligt materiale. Et toilet skal kunne holde i mange år og da det jo udsættes for stor slid, sværger man altså stadig til porcelæn. Det er stadig forskellige hvide nuancer der anvendes. Enkelte italienske producenter laver modeller i sort porcelæn, men kalken i vandet vil tydeligt kunne ses, så det er ikke en særlig praktisk løsning. Derfor er man også her rimelig låst fast fra producenternes side.
Når toilettet skal vælges, er der en række faktorer man skal gøre sig klart. Spørgsmål som hygiejne, komfort, design og pris er de væsentligste parametre når valget skal træffes. Nedenfor gennemgås alle de relevante ting, der skal tages stilling til, inden man kredser sig ind på det helt rigtige toilet.
Type
Overordnet set findes der 2 typer af toiletter: de gulvmonterede og de væghængte modeller. Hvor gulvmonterede toiletter, før i tiden, var klart dominerende, er billedet nu vendt, så toiletter monteret på væggen står for det største salg, når der kigges på helt nye badeværelser. Det er klart at gulvmonterede toiletter stadig står for en stor del af markedet, idet mange nøjes med at udskifte deres ældre gulvmonterede toilet, fremfor at renovere hele badeværelset.
Væghængt toilet:
Et væghængt toilet monteres på et stativ, der enten sidder inde i væggen eller som oftest står op ad væggen og skjules i en såkaldt cisternekasse. Alternativt kan der anvendes et specielt cisterne modul. Selve cisternen er integreret i stativet, så løsningen fylder så lidt som muligt. Et vægtoilet med synlig cisterne kasse tager nogenlunde den samme plads, som et gulvmonteret toilet ud fra væggen. En typisk toiletskål måler 50-60 cm i dybden. Derudover skal man regne med 15-20 cm til cisternekassen. Hvis stativet derimod kan placeres i selve væggen, er løsningen pladsbesparende, idet det så kun er skålen som fylder ud fra væggen.
Grunden til hængetoilettets succes skal nok først og fremmest findes i det faktum, at det er en flot og enkel løsning, som samtidig er væsentlig mere rengøringsvenlig end et gulvtoilet. Løsningen er desuden flexibel i forhold til toilettets siddehøjde. Man er ikke bundet til en standard sidde højde, som ved et gulvmonteret toilet. Til gengæld er hænge toilettet sværere tilgængelig ved evt. reparationer. I de fleste tilfælde, vil det være nødvendigt, at afmontere toppladen på cisterne kassen eller væggen bagved toiletskålen, for at kunne komme til. Prismæssigt vil et vægtoilet være dyrere end et gulvtoilet. Der er jo omkostninger til stativ med cisternen, etablering af cisternekassen samt en evt. topplade til denne.
Ved renovering af et eksisterende badeværelse, vil man typisk have et gulvmonteret toilet i forvejen. Men der er ikke noget i vejen for at skifte til at væghængt toilet. Hvis toilettet har afløb ned i gulvet, vil det være nødvendigt at hugge gulvet op og flytte afløbet ind i væggen. Det kan selvfølgelig blive en halv dyr affære, men glæden ved det færdige resultat, skulle gerne overskygge omkostningerne til flytningen.
Fordele:
Enkel og Stilrent
Nem rengøring
Pladsbesparende
Variabel siddehøjde
Ulemper:
Dyrere løsning
Sværere at reparere
Gulvmonteret toilet:
Det gulvmonterede toilet findes hovedsalig med indbygget cisterne, som samtidig danner ryglæn på toilettet. Selve toilettets opbygning har stort set ikke ændret sig i mange år. Designet derimod har undergået en stor udvikling, så der i dag er mange smarte og anderledes modeller på markedet. Spændet i designet går fra bløde organiske former til mere stilrene og firkantede modeller. Et gulvtoilet fylder typisk 40 cm i bredden og kan let kan stikke 75 cm ud fra væggen. Siddehøjden ligger typisk på ca 40 cm og kan af gode grunde ikke ændres.
Man skelner mellem 2 forskellige afløbs løsninger for et gulvtoilet. Det mest almindelige afløb kaldes et S-afløb og løber lodret ned i gulvet under toilettet. I enkelte tilfælde har toilettet afløb bagud ind i væggen, hvilket kaldes et P-afløb. Denne model bruges typisk i etage ejendomme, hvor der er en gennemgående faldstamme, som alle toiletterne er tilsluttet. De mest basale modeller er udstyret med en synlig vandlås, hvilket efterlader et lidt knudret udseende. De lidt dyrere modeller har som regel har skjult vandlåsen og giver dermed et mere rolig og stilrent udtryk.
Gulv toilettet er let at komme til at reparere. Adgangen til cisternen sker via toppladen. Til gengæld er rengøringen mere besværlig, da der jo er en kant mod gulvet hele vejen rundt om toilettet.
Fordele:
Lettere at reparere
Billig løsning
Nemt at udskifte med nyt
Ulemper:
Besvæ
Seneste kommentarer